در بازار انواع مواد سفید کننده دندان یافت می شود که با کمک آنها می توانید تا حدی رنگ دندان های خود را سفید و درخشان کنید، اما آیا استفاده از این مواد سفید کننده دندان و جرم گیری دندان در دوران بارداری مجاز است و برای سلامتی جنین ضرری ندارد؟در این مطلب کوتاه قصد داریم به پرسش های متداول شما در این زمینه پاسخ دهیم.
آیا جرم گیری دندان ها در بارداری ضرر دارد؟
سفید کردن و جرم گیری دندان ها در بارداری
با گذشت زمان لکه هایی بر روی مینای دندان ایجاد می شود که با استفاده از یک سفید کننده در طول مدت یک دوره معین می توان آنها را به روش واکنش شمیایی بین مواد سفید کننده و لکه های روی مینا از بین برد. به همین دلیل انواع مختلفی از سفید کننده ها در بازار وجود دارند که می توانند برای رسیدن به یک چهره ی زیبا تر شما را یاری دهند.
گرچه سفید کردن دندان ها بیشتر توسط دندانپزشکان انجام می شود، اما جالب است بدانید که انجام تمامی این کارها در دوران حساس بارداری مجاز نیست. بطور کلی می توان گفت که انجام بلیچینگ یا سفید کردن و جرم گیری دندان ها در بارداری خطرناک است. بارداری مرحله بسیار حساسی برای مادر و نوزاد است و بهتر است در بارداری از انجام کارهایی که ممکن است سلامت فرد را به خطر اندازند امتناع کرد.
در حقیقت در مورد مجاز بودن و یا نبودن استفاده از مواد سفید کننده دندان در دوران بارداری تحقیقات کمی انجام شده است. اما اغلب پزشکان توصیه می کنند که بانوان باردار و شیرده در دوران بارداری و شیردهی استفاده از این مواد را متوقف کنند. زیرا ماده اصلی موجود در آنها هیدروژن پراکسید است و می تواند در غلظت های بالا سبب ایجاد آسیب های پوستی شود.
با وجود اینکه هیچ مطالعه ای انجام نشده که مضرات سفید کردن دندان در بارداری بر جنین را تایید کند، اما برخی مطالعات نشان دادهاند که اگر غلظت پروکسید، که یکی از مواد تشکیل دهنده محصولات بلیچینگ است، بیش از 10 % در بدن باشد، باعث آسیب بافتها میشود. علاوه بر این، اگر از خمیر دندان های سفید کننده (که پروکسید کمتری دارند) استفاده کنید، ممکن است خمیر دندان را قورت دهید و در نتیجه سلامت جنین به خطر خواهد افتاد.
اما در این دوران شما می توانید که به روش های دیگری که برای شما و جنینتان خطری ندارد، لکه های روی دندان های خود را از بین ببرید.
جرم گیری دندان در سه ماهه اول بارداری
به احتمال فراوان این موضوع را شنیده اید که سه ماهه اول بارداری، حساس ترین بخش بارداری است. زیرا در این زمان تخمک لقاح یافته با سرعت شروع به تقسیم شدن می کند، سلول های حاصل از تقسیم دسته بندی شده و برای ساخت بخش های مختلف بدن تمایز پیدا می کنند. این مجموعه سلولی در این زمان بیش تر از هر وقت دیگری تحت تاثیر عوامل محیطی قرار می گیرند و به راحتی ممکن است تحت تاثیر شرایط نامناسب محیطی آسیب ببینند.
آیا جرم گیری دندان در سه ماهه اول بارداری مجاز است؟
یک آسیب کوچک در یک دسته کوچک سلولی در این زمان گاهاً می تواند به یک نقص بزرگ در اندام ها و ارگان های بدن جنین منجر شود، بنابراین مراقبت مادر از خود و جنین در این سه ماهه حیاتی اهمیت بسیار زیادی دارد.
در پایان سه ماهه اول بارداری اکثر قسمت های اصلی بدن جنین مانند مغز و دستگاه های مختلف بدن شکل می گیرد و رشد جنین بخش اساسی خود را طی می کند، ولی برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی بهتر است هیچ درمان دندانی از جمله جرم گیری دندان انجام نشود. در این دوران جنین بسیار آسیب پذیر است و داروها و اشعه رادیوگرافی آسیب های جبران ناپذیری را به دنبال دارد. بهتر است در این دوران فقط بهداشت و جرم گیری دندان ها به روش های خانگی انجام شود.
سه ماهه دوم بارداری بی خطرترین دوره برای درمان مشکلات دهان و دندان است. بنابراین بهتر است پوسیدگی ها و سایر مسائل دندانی در این دوران درمان شوند. برای سفید کردن و زیبا کردن دندان های خود در این زمان در مرحله اول بهتر است که با مسواک زدن های منظم از ایجاد لک و پلاک های دندانی جلوگیری کنید. در مرحله دوم اگر تمایل به سفید کردن دندان هایتان در این سه ماهه حساس دارید، پیشنهاد می کنیم از روش های خانگی استفاده کنید زیرا برخی از میوه ها همانند توت فرنگی، پوست موز و برخی از مواد همانند جوش شیرین به شکل قابل توجهی می توانند در سفید کردن دندان های شما اثر قابل ملاحظه ای داشته باشند.
آیا بلیچینگ دندان در بارداری بی خطر است؟
همان طور که از نام آن پیداست، بلیچینگ روشی برای سفیدتر، براقتر و درخشانتر کردن دندان است.
سفید کردن دندان یا بلیچینگ دندان در بارداری
دو نوع بلیچینگ مختلف وجود دارد. روشی که در آن بلیچینگ در دندانپزشکی و توسط پزشک انجام شود، یا روشی که خود فرد این کار را در منزل و با استفاده از خمیر دندان سفید کننده انجام دهد. در هر دو روش از پروکسید (با غلظتهای مختلف) برای سفید کردن دندان استفاده میشود. با اینکه هر دو روش دندانها را سفید میکنند اما باعث خشکی و بی آبی دندان نیز شده و در صورتی که از این روش به طور مکرر استفاده شود، منجر به حساس شدن دندان ها خواهد شد.
ماده اصلی سفید کننده دندان ها پر اکسید هیدروژن است که باعث اکسید شدن رنگدانه های رسوب کرده بین هرمهای مینایی شده و آنها را از بین می برد. به مرور زمان این ماده به قسمت های زیرین مینا در عاج نفوذ می کند و رنگ آن را روشن تر کرده و باعث سفید شدن دندان میشود.
انجام بلیچینگ دندان در بارداری خطرناک است. درحقیقت در مورد خطرناک بودن یا بی ضرر بودن استفاده از مواد سفید کننده دندان در بارداری پژوهش های مشخصی در دسترس نیست. اما پزشکان معمولا توصیه می کنند که در دوران بارداری و شیردهی از این مواد سفید کننده دندان استفاده نکنند.