مواد مصرفی دندانپزشکی

مواد مصرفی دندانپزشکی

مواد مورد استفاده در هر دندانپزشکی به نوعی مصرفی محسوب شده و پس از مدتی تاریخ مصرف آن ها در صورتی که خودشان در اثر استفاده به اتمام نرسند، تمام خواهد شد. مواد مصرفی دندان پزشکی را می توان در قالب چند گروه دسته بندی نمود. در مقاله ای جداگانه به این موضوع خواهیم پرداخت، ولی در این جا لازم می باشد تا به یک موضوع اشاره ای داشته باشیم.

مواد مورد استفاده در هر دندانپزشکی به نوعی مصرفی محسوب شده و پس از مدتی تاریخ مصرف آن ها در صورتی که خودشان در اثر استفاده به اتمام نرسند، تمام خواهد شد. مواد مصرفی دندان پزشکی را می توان در قالب چند گروه دسته بندی نمود. در مقاله ای جداگانه به این موضوع خواهیم پرداخت، ولی در این جا لازم می باشد تا به یک موضوع اشاره ای داشته باشیم.

دسترسی سریع به عناوین موجود در این مطلب:

مهم ترین مواد مصرفی دندانپزشکی ها

به هر صورتی که به مسئله قصد داشته باشید تا نگاهی بی اندازید، ناچار خواهید بود تا مواد مورد استفاده بر روی دندان ها را مهم ترین مواد مصرفی دندانپزشکی در نظر بگیرید. به هر صورت، هر دندانپزشکی شغل اصلی اش درمان کردن دندان های بیماران به شمار خواهد رفت، از همین رو، موادی که وی برای برطرف سازی مشکلات مرتبط با دندان بیماران خود مصرف می نماید لزوما باید مهم ترین مواد مصرفی دندانپزشکی در نظر گرفته شود.

همگی به خوبی از این موضوع مطلع می باشیم که یکی از متداول ترین و پرکاربردترین وظایف یک دندانپزشک، وظیفه مهم و بسیار با اهمیت پر کردن دندان می باشد. برای پر کردن دندان، دندانپزشکان نیازمند استفاده از موادی خاص خواهند بود که آن ها را به برطرف سازی مشکل دندان و پر کردن فضای داخلی آن کمک نماید. به همین خاطر، مواد پر کردن دندان از جمله مهم ترین و شاید به طور کلی مهم ترین مواد مصرفی دندان پزشکی در هر مطب دندانپزشکی ای به شمار خواهند رفت.

مواد مصرفی دندانپزشکی جهت پر کردن دندان

سال ها است که دندانپزشکان با استفاده از مواد مصنوعی ای خاص که معمولا به کمک روش های شیمیایی ساخته می گردند، توانسته اند تا فضای داخلی دندان هایی را که به علت پوسیدگی خالی شده است و یا این که به علت عصب کشی خالی شده است را پر نمایند. این مواد در قدیم معمولا حاوی مقدار زیادی عنصر جیوه بود، نام این مواد قبلی آمالگام نامیده می شد، امروزه با پیشرفت هایی که در تمامی زمینه ها صورت پذیرفته است، دندانپزشکی نیز با موادی جدید برای پر کردن فضای داخلی دندان روبرو شده است که نام آن را کامپوزیت گذارده اند.

 ویژگی های مواد پر کننده دندان ها

معمولا دندانپزشکان با استفاده از موادی خاص اقدام به پر کردن فضای تو خالی و یا تو خالی شده داخلی دندان های بیمار خود خواهند نمود. همان گونه که در بند قبلی ذکر کردیم، معمولا دندانپزشکان برای پر کردن این فضا سعی می کنند تا از دو نوع مواد با اسامی آمالگام و یا کامپوزیت (انواع مختلف آن) بهره بگیرند.

استفاده از مواد مصرفی همچون آمالگام بهتر است یا کامپوزیت؟

معمولا این سئوالی است که ذهن بسیاری از مراجعین به مطب های دندانپزشکی را همواره با خود مشغول خواهد ساخت، کدام یک از این دو مواد برای دندان های آن ها مناسبت بیشتری دارد، مزایا و معایب هر یک از آن ها می تواند شامل چه مواردی باشد و بسیاری دیگر از این دست از سئوال ها که تقریبا به طوری دائم ذهن همه افراد را به خود مشغول خواهد داشت.

💥خرید مواد مصرفی دندانپزشکی

شرکت دنتال منت افتخار دارد تا با بیش از 10 سال سابقه فعالیت درخشان  در امر تهه و توزیع مواد دندانپزشکی با بالاترین کیفیت ممکن، و با به صرفه ترین قیمت ممکن این کالاها را در اختیار شما همکاران گرامی و دندانپزشکان محترم قرار دهد. شما می توانید با خرید مواد دندانپزشکی از شرکت دنتال منت، علاوه بر تهیه مواد مورد نیز خود در رابطه با استاندارد بودن و به روز بودن آن ها اطمینان خاطر داشته و در کنار آن نیز بهترین قیمت ممکن را نیز برای مواد دندان پزشکی پرداخت نمایید.

آمالگام چیست؟

برای ادامه دادن به این مقاله نخست ناچاریم تا واژه های نامعلوم برای خواننده محترم را به وی تفهیم کرده و به او نشان دهیم که این واژه ها به چه معنایی بوده و علت به کارگیری آن ها چه خواهد بود. در این جا تقریبا می دانیم که همگی شما به واژه کامپوزیت آشنا بوده و بسیاری از مخاطبان معنی این واژه را به خوبی می شناسند، ولی مشکل این جاست که واژه آمالگام اصلا برای افراد عادی شناخته شده نبوده و لازم خواهد بود پیش از هر چیز این مطالب نا آشنا برای افراد عادی را توضیح دهیم.

معنی واژه آمالگام به فارسی

از نظر لغتی واژه آمالگام به معنی ملغمه است که برای ترکیبی از چند فلز در زبان فارسی به کار گرفته می شود. در واقع ماده آمالگام مورد استفاده در مواد مصرفی دندانپزشکی نیز دقیقا به همین صورت می باشد، آمالگام در واقع ترکیبی از چند فلز است که البته بخش اصلی این ترکیب را عنصر جیوه تشکیل خواهد داد. سایر عناصر مورد استفاده در ترکیب آمالگام عبارتند از نقره، مس، و در نهایت قلع البته ماده اصلی همان جیوه است که باعث استحکام و ثابت شدن ترکیب این فلزات بر روی یکدیگر شده تا در دهان فرد سفت شده و تشکیل ماده ای قابل اطمینان را بدهند.

آمالگام یکی از مواد مصرفی در دندانپزشکی 

ماده آمالگام با این مواد و عناصری که در ترکیب آن به کار گرفته می شود، دارای محصولی نهایی ای به مراتب متفاوت از هر از مواد تشکیل دهنده آن می باشد. محصول نهایی آن محصولی بسیار مستحکم و با میزان مقاومت بالا خواهد بود که به این راحتی در داخل دهان فرد از بین نرفته و به خوبی می تواند فضای داخلی دندان ها را محکم نماید.

ماده آمالگام به نظر ترکیبی بسیار علمی و پیشرفته می شود، ولی باید گفت، به هیچ وجه این طور نیست، این ماده در حال حاضر، مدت 180 سال است که در حال استفاده شدن از سوی دندان پزشکان بوده، و ماده ای آشنا برای تقریبا تمامی دندان پزشکان به شمار می رود.

همه دانشمندان و حتی افراد معمولی نیز امروزه دیگر از این حقیقت آگاهی دارند که ماده ای به نام جیوه، عنصری بسیار سمی و خطرناک برای انسان به شمار می رود. حضور این ماده در ترکیب آمالگام باعث شده است که تعداد زیادی از آن ها امروزه به این نتیجه برسند که جیوه برای سلامت انسان مضر بوده و بهتر است ترکیب آمالگام را برای پر کردن فضای داخلی دندان فرد، با ماده ای جدید تر و کم خطر تر جایگزین نمایند.

بی خطر بودن مواد مصرفی دندانپزشکی آمالگام

آزمایشات نشان داده اند که ماده مصرفی دندانپزشکی آمالگام ماده ای کم خطر است،تا کنون براساس این فرضیه آزمایش های بسیار زیادی چه از سوی سازمان های خصوصی و شخصی و یا حتی پزشکان به صورت انفرادی و چه از سوی سازمان جهانی بهداشت به صورتی مستقل صورت گرفته است و این آزمایشات به طرق مختلف و در کشورهای متفاوت تاکنون بارها و بارها تکرار شده است. نتایج آزمایشات نشان داده است که ماده آمالگام به هیچ عنوان در دراز مدت، هیچ تاثیری بر روی سلامت انسان ها در سنین مختلف و در وضعیت های مختلف تاکنون نداشته است. ولی هم چنان استفاده از ماده ای به نام جیوه در ترکیب آمالگام خطرناک به نظر می رسد.

مزایای استفاده از آمالگام 

یکی از بهترین و بالاترین مزایایی که استفاده از ماده آمالگام با خود برای شما به همراه خواهد آورد، استحکام و استقامت بسیار زیاد آن بوده و این که در صورت به کار گرفته شدن در داخل دندان فرد، دارای عمری بسیار طولانی نیز می باشد. در کل، دندان پزشکان به خصوص برای پر کردن دندان های آسیاب، و یا افرادی که دچار مشکل سابیدن دندان ها در خواب هستند، استفاده از ماده آمالگام را توصیه می نمایند. به طور کلی، عمر مفید ماده آمالگام در داخل دهان، در حدود 10 سال می باشد.

غیر از طول عمر بلند این ماده، باید به مورد دیگری نیز اشاره نمود، این مزیت بسیار بزرگ دیگر ماده آمالگام، این است که این ماده می تواند به خوبی تمامی درز ها و نواحی بسیار دور از دسترس دندان را پر کرده و هیچ ماده ای اضافی از جمله باکتری ها و عوامل اسیب زننده دیگر، قادر به انجام این عمل، به خوبی و بی نقصی آمالگام نخواهند بود.

معایب مواد مصرفی دندانپزشکی آمالگام

نکات منفی ای که استفاده از ماده مصرفی دندانپزشکی آمالگام به همراه دارد،هنرش چو گفتی عیبش نیز بگو، واقعا جا دارد زمانی که از مزایای یک موضوع سخن به میان می آید، از نقاط ضعف و کمبود های همان چیز نیز نکاتی را در این جا متذکز گردیم. اکنون که با دو مورد از مزایای اصلی ماده آمالگام و استفاده از آن در داخل دندان آشنا شدید، بد نبیت تا مطالبی نیز در رابطه با نقاط ضعف و منفی استفاده از ماده مصرفی دندان پزشکی آمالگام را برای شما ارائه نماییم.

آمالگام ماده مصرفی دندانپزشکی ای با ظاهری نچندان خوش آیند،یکی از بزرگ ترین معایب استفاده از ماده آمالگام را باید ظاهر نچندان زیبا و دلپذیر آن دانست. این عامل باعث می شود تا با وجود توصیه و تاکید پزشک معالج برای بهتر بودن استفاده از ماده آمالگام برای خود فرد، افراد خود ترجیح می دهند تا به دلیل همین عدم زیبایی این ماده از کامپوزیت بر روی دندان خود بهره بگیرند.

میزان رسانایی حرارتی بالا در آمالگام

آمالگام ماده ای مصرفی دندانپزشکی محسوب می شود که دارای میزان رسانایی حرارتی بالایی است، یکی دیگر از معایب  ماده آمالگام این است که این ماده از ترکیب عناصر فلزی تشکیل می گردد، همگی از این مطلب اطلاع داریم، که عناصر فلز، تقریبا تمام رسانای حرارتی بسیار خوبی به شمار می روند. معمولا افرادی که از ماده آمالگام برای پر کردن دندان خود استفاده می نمایند، همیشه از این مشکل در هنگام خوردن آب سرد و یا وسائل سرد همچون بستنی دچار مشکل خواهند شد. البته در اکثر موارد این مشکل موقتی بوده و پس از مدتی در حدود یکی دو ماه این نوع حساسیت از بین رفته، و دیگر این امر برای فرد بسیار عادی خواهد شد.

یکی دیگر از مشکلات بسیار رایج استفاده از آمالگام در داخل دهان، البته بیشتر از نظر پزشکان معالج، نیاز به سوراخ کردن فضای به مراتب بیشتری از دندان فرد بیمار می باشد، زیرا در غیر این صورت، احتمال شکست عملیات پر کردن دندان بیمار بسیار زیاد شده و در مدت زمان اندکی ماده پر شده از داخل دهان و یا دندان فرد تخلیه خواهد شد.

اکنون که آمالگام را برای شما تعریف نمودیم، نوبت به معرفی کامپوزیت های دندانی می رسد.

کامپوزیت های دندانی یکی از مواد مصرفی دندانپزشکی

کامپوزیت را مانند آن چیزی که در صنعت ملاحظه نموده اید تصور ننمایید، البته در کل همان کامپوزیت موجود در صنعت می باشد، ولی با این حال، کامپوزیت در شکل اولیه خود قبل از قرار گرفتن در داخل دندان شکلی کاملا متفاوت از کامپوزیت های صنعتی دارد.

کامپوزیت دندانی نوعی مواد مصرفی دندانپزشکی مانند آمالگام می باشد که در حالت اولیه خود شکلی خمیری دارد که ترکیبی از مواد سرامیکی و مواد پلاستیکی خواهد بود، به علت خمیر شکل بودن است که امتیاز اصلی آن یعنی قرار گرفتن در داخل دندان و همچنین پوشش دادن کلیه فضای داخلی دندان را می تواند به طور کامل پوشش دهد. یکی از نکات مثبت کامپوزیت ها رنگ آن ها است که کاملا شبیه به رنگ طبیعی دندان ها بوده و همین را باید یکی از عوامل موفقیت بیشتر از آمالگام دانست.

💥قیمت مواد مصرفی دندانپزشکی

از آن جایی که قیمت دلار و ارز در کشور ما به صورت مرتب در طی چند سال اخیر در حال نوسان می باشد، در همین راستا شرکت دنتال منت تصمیم گرفته است تا به منظور رعایت حال شما مشتریان محترم و همکاران گرامی،حداقل سود ممکن را برای کالاهای خود در نظر گرفته و مواد دندانپزشکی ارائه شده از سوی این شرکت بهترین و به صرفه ترین قیمت مواد دندانپزشکی در این راستا تعیین شده است.

تفاوت بین کامپوزیت با آمالگام

آمالگام به علت استفاده شدن جیوه در ترکیب خود به سرعت سرد شده و می تواند به خوبی در دهان فرد جای گیرد، ولی خمیر کامپوزیت می تواند در دهان جای گرفته و در طی مدت زمانی در جای خود سرد خواهد شد، ولی برای زودتر سرد شدن و برش دادن به منظور شبیه شدن با تمامی دندان های داخلی باید با اشعه نور آبی آن را جلا داده و یک دست سازی و همچنین خشک نمود.

مزایای کامپوزیت دندانی

بزرگ ترین مزیت کامپوزیت را باید زیبایی و راحتی کار با آن دانست. کامپوزیت ها می توانند ترکیبات رنگی متنوعی را دارا بوده و می تواند به کمک رنگ سفید اولیه خود با مقداری سایه رنگ به راحتی خود را با رنگ سایر دندان های بیمار تطبیق دهد.

کامپوزیت ها به خوبی به دندان می چسبند همین باعث می شود تا دندانپزشک تنها سطح مشکل دار و مکان های دارای ایراد دندان را به کمک کامپوزیت پوشش دهد و نیازی نیست تا مانند آمالگام کل سطح داخلی دندان را پر نماید.

نکته ای که باید حتما در رابطه با کامپوزیت ها به میزان بسیار زیادی به آن دقت نمود، این است که حتما باید قبل از استفاده از کامپوزیت میان دندانپزشک و بیمار مشاوره صورت گرفته تا به دقت کافی عمل پوشش دادن صورت پذیرد، نکته دیگر این که حداقل هر شش ماه یک بار لازم است بیمار به پزشک مراجعه کرده تا ایراد های جانبی را به خوبی برطرف نماید.

 

مطالب مرتبط

مراقبت از دهان در طی بارداری
بهداشت دهان و دندان در کودکان
تأثیر محصولات سفیدکننده ی دندان
زمان استفاده از نخ دندان
آشنایی با لوازم و تجهیزات دندانپزشکی
انواع کامپوزیت دندان در دندانپزشکی